TipsUtställning: Jan Håfström – Den vita bussen
Lördagen den 19 oktober öppnar Den vita bussen med verk av konstnären Jan Håfström, född 1937. I målningssviten återvänder Håfström till upplevelser från barndomen under andra världskriget och minnen av de hjälpinsatser som organiserades av den svenske diplomaten Folke Bernadotte.
Utställningen genomförs i vår Artbox och pågår i ett första skede fram till och med den 24 november.


25 HÄRLIGA UTFLYKTSMÅL


FABRIK

Utställningen FABRIK fokuserar på hantverksindustrins minnen, platser, kunskap och berättelser; ställer frågor om individens och kollektivets roll, vad som upphöjs och vad som utelämnas i dessa berättelser.

Finns det band mellan den äldre hantverksindustriella produktionen i västvärlden och det samtida konsthantverket? Om de gamla bruksorternas kunnande och produktion rörde människors vardag, vilket förhållande har konsthantverket i dag till historien? Förvalta och utveckla – eller ta spjärn mot? Ser vi i dag en rörelse, en längtan till ett kollektivt tänkande och görande eller tassar vi bara vidare på nostalgiska stigar?

Gustavsbergs Konsthall ligger mitt i den historiska bruksort som hyste Gustavsbergs Porslinsfabrik. Gustavsberg blev också ett betydande centrum för konsthantverk och formgivning. Genom konstnärer och konsthantverkare som arbetar här och nu, och en småskalig kvarvarande porslinstillverkning, är platsens historia starkt närvarande – och ständigt pågående.

De svenska och internationella konstnärer och konsthantverkare som Gustavsbergs Konsthall nu bjudit in har på olika sätt utgått från orter med stark hantverkshistoria, som Gustavsberg och Stoke on Trent i Storbritannien. De erbjuder olika sätt att tänka, reflektera och fantisera kring dåtid, nutid och framtid. Utifrån en bred uppsättning konstnärliga perspektiv förs diskussionen kring avindustrialiseringens arv, dess påverkan på det samtida konsthantverket och vägen framåt.

Medverkande konstnärer är Inger Andersson, Neil Brownsword, Matt Smith, och Rejmyre Art Lab som representaras av Sissi Westerberg, Daniel Peltz och Unndór Egill Jónsson. I Neil Brownswords verk medverkar även Rita Floyd, fd porslinsarbetare i Stoke on Trent, som gjort performance i verket. Även när hon inte är på plats finns de porslinsblommor hon är specialiserad på att se i verket.

Stockholm Craft Week pågår i Gustavsberg och Stockholm 3-6 oktober 2019. Se hela programmet på www.stockholmcraftweek.se.


Utställningen FABRIK visas hela hösten 2019 och genomförs med stöd av Statens Kulturråd.


Invigning av Strandviks park söndagen den 20 oktober 2019

Kom och upptäck Strandviks park! Det bjuds på glass och fika (så långt det räcker), underhållning i form av lokala artister på scenen, tipspromenad med prisutdelning, barnaktiviteter från Unika nöjen, lägenhetsvisningar av Seniorgården, med mera.

De tidigare otillgängliga delarna av Farstavikens norra strand i Strandvik har tillgängliggjorts genom anläggandet av en strandpromenad väl anpassad till platsens förutsättningar med ett soldäck i slutet av promenaden i väst. Strandviks park har även rustats upp med gångstråk, nya platser för rekreation, dagvattenhantering, en ny utomhusscen och plats för majbrasa. Detta vill vi fira tillsammans under den officiella invigningen.

Plats: Strandviks park, Ekedalsvägen 4, 134 31 Gustavsberg
Datum: Söndag 20 oktober
Tid: Kl. 12:00–14:00