1959

Nisse Zetterberg ”Lökar”

Mått: 43×30

<<<<1958     1960>>>>
<<<<Tillbaka till första sidan

Nils Zetterberg, född 21 november 1910 i Stockholm, död 24 februari 1986.

Biografi

Nisse Zetterberg var son till konstnären Albert Zetterberg och bror till arkitekt Olle Zetterberg. Nisse Zetterberg var gift med konstnären Eva Zetterberg samt senare omgift med Gunvor S Schumacher.

Han studerade för fadern och genomgick Konsthögskolan 1929-1934, där han bl.a. studerade för Albert Engström, Olle Hjortzberg och Birger Simonsson. Han var senare verksam som lärare på Konstfack under många år. Han gjorde studieresor i Frankrike, Holland, Belgien och England. Han har utfört porträtt, naket, landskap, stilleben och dekorativa arbeten. Han arbetade framför allt med måleri och grafik, men även en del med skulptur.

Bland hans offentliga arbeten märks Östra skolan i Säffle (1949), i Gävleborgs läns landsstatshus, i Malmö stadsbibliotek, i bank i Köping, korfönster i Torsåkers kyrka i Uppsala stift i Hofors kommun (1965) och dekorfris i Åvaskolan, Täby (1973).
Nisse Zetterbergs konstverk i Rinkeby tunnelbanestation är en roströd grotta med guldmosaik föreställande fynd från vikingatiden som gjorts vid utgrävningar i området. Han har utgått från de fynd från vikingatiden, som gjorts vid utgrävningar i området, i sin gestaltning av Rinkebys tunnelbanestation. De små, små fynden har han sedan förstorats upp till stora väggmosaiker, som glittrar i guld mot de roströda bergväggarna. Rinkebybocken är till exempel inte större än en tioöring i verkligheten! Rinkeby ligger i ett av de runstensrikaste områdena i Stockholmstrakten och därför kan man även hitta mosaiker i form av två runstenar i mittvalvet.

Nisse Zetterberg har även skrivit boken Akvarellmålning. Material och teknik, ICA bokförlag 1974 (ISBN 91-534-0272-3). Han finns representerad i Nationalmuseum, Moderna museet i Stockholm och H.M. Konung Gustaf VI Adolfs

Text: Wikipedia

Kommentarer inaktiverade.