1979

Stig Lindberg ”Kärleksbild”

Mått: 45×55

<<<<1978              1980>>>>
<<<<Tillbaka till första sidan

Uppväxt och studier

Stig Lindberg föddes i Umeå som femte och sista barn till makarna Helof och Lydia Lindberg. Han tog studenten 1935 i Jönköping och började samma år på Tekniska skolan i Stockholm. År 1936, bara 20 år gammal, hade han sin första kontakt med Gustavsbergs porslinsfabrik. Fabriken gick dåligt och chefen för fabriken, Axel Odelberg, kunde inte ens lova en sommarpraktikantanställning, varpå den självsäkre unge Lindberg svarade: ”Om ni anställer mig så skall jag se till att det blir jobb på fabriken”. Under två sommarmånader fick han visa för Gustavsbergs konstnärlige ledare Wilhelm Kåge vad han kunde; därefter blev han Kåges elev, karriären började och många jobb skulle det bli på fabriken.

Liv och verk

Under tidigt 1940-tal formgav Lindberg skulpturer i chamotte som Susanna i badet och trädkvinnan Daphne. Ett urval av dessa gjordes sedan i parian under 1970-talet. Redan 1942 blev Stig Lindbergs fajanser kända för den konstintresserade allmänheten genom utställningen ”Fajanser målade i vår”. Från 1947-1949 formgav han glas åt Målerås glasbruk och textilier åt Nordiska Kompaniet NK, och arbetade samtidigt som bokillustratör. 1949 efterträdde han Wilhelm Kåge som konstnärlig ledare på Gustavsberg. Under de följande åren introducerade han flera nya keramikserier som den eleganta Pungo (1953), den grafiska Domino (1955), den flamfasta Terma (1955) och en mängd vardagsporslin. På Gustavsberg tillverkades även föremål i plast som Lindberg formgav, till exempel serveringsbrickan Kvartett (1959), termosen Termic (1957) och Sparbössehunden till Handelsbanken. Han ritade spelkort, textilmönster och omslagspapper – inga uppdrag var för små för Stig Lindberg.

År 1957 lämnade Lindberg sin post som konstnärlig ledare på Gustavsberg och blev huvudlärare i keramik vid Konstfack fram till 1972. Två av hans mera kända elever är glaskonstnärerna Ulrica Hydman-Vallien och Bertil Vallien. Under tiden på Konstfack formgav han glas åt Kosta glasbruk och danska Holmegaard Glasværk samtidigt som han designade vardagsporslin och mycket annat för Gustavsberg.

Några av hans mer kända serviser är: Aveny, Berså, Birka, Coq, Kanton, Linnea, Löv, Spisa Ribb, Traktör och Åland. De flesta är idag hett eftertraktade designklassiker på auktioner och samlarmässor, som den hos svenska folket så älskade porslinsserien Berså. Han fortsatte att illustrera barnböcker, till exempel Lennart Hellsings Nyfiken i en strut och Krakel spektakel.

Stig Lindberg arbetade även som industridesigner. 1959 formgav han en TV-apparat med vridbar skärm Lumavision för Luma och 1962 en transistorradio till samma företag. Han var gärna anlitad konstnär att utsmycka offentlig miljö, där hans sista arbete var två keramiska väggar i Hotell Al Rashid i Bagdad 1981.

Åren 1971-1980 var Stig Lindberg åter konstnärlig ledare på Gustavsberg. Därefter flyttade han till Italien där han, liksom i sin sommarbostad i Domsten, fortsatte att arbeta i sin studio. 1974 insjuknade han i lungcancer men återhämtade sig. Påsken 1982, endast 65 år gammal, avled han i hjärtinfarkt i sitt hem i San Felice Circeo i Italien. Han lämnar efter sig en rik produktion av former, färger och illustrationer som inte återspeglar det typisk skandinaviska formspråket, stram och sval, utan är mera lekfull, färgglatt och humoristiskt.

Text: Wikipedia

Kommentarer inaktiverade.